Промяна на име може да поиска всеки български гражданин. Производството по смяна на името е допустимо, без значение кое име точно искате да се смени – собствено, презиме /бащино/ или фамилия. Допустимо е да бъдат сменени и повече имена наведнъж, но за целта следва да изложите подробно обносновка какво налага това.

Следва да се има предвид, че е изключително рядко срещано в съдебната практика да се сменят трите имена едновременно.

 

Производство по смяна на име. Дело за промяна на име

Следва да се отбележи, че по същество това е особен вид съдебно производство. Смяната на името влече след себе си особнени правни последици и законодателят е ангажирал редица защитни механизми, които да защитят интересите на гражданите с цел последните да не бъдат поставени в хаотични ситуации.  

Именно за това искането за промяна на името не трябва да има за цел укриване от наказателна или гражданска отговорност и затова смяната на имената се осъществява само по изключение и в случай че важни причини налагат това.

С оглед горното следва да се вземе под внимание, че производството по промяна на име е охранително.

Последното започва по молба на заинтересованото лице, която се подава пред компетентния за това съд – районния съд по постоянния адрес на лицето.

Производството по смяна на име завършва със съдебен акт- решение, с което се допуска или се отхвърля искането на лицето. Важно е да се отбележи, че решението няма сила на присъдено нещо, което означава, че няма пречка да се пусне нова молба за смяна на името, без значение дали първоначалното искане е било уважено или не.

Делото се разглежда при открити врати, но това не означава, че молителят следва да се яви пред съда и да бъде разпитан. Все пак, препоръчително е да бъдат ангажирани доказателствени средства като искане за разпит на свидетели и т.н.;

Най-важното е  съдебният орган да бъде убеден, че важни обстоятелства налагат смяната на името и няма користна цел, като например – да се укриете от наказателно преследване или съдебната власт.

Предпоставки за смяна на името:

Законът предвижда две предпоставки за промяна на името /собствено, презиме или фамилия/, които са, както следва:

  1. Промяна на име, което е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемлиево:

Това са класическите случаи, при които съдът безпроблемно ще допусне промяна на името на лицето, което се е обърнало към него с надлежна молба.

Следва да се има предвид, че обстоятелствата, които правят името осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо трябва да е налице обективно.

Съдът ще отхвърли искането за промяна на име, когато молителят твърди, например, че името му е осмиващо и посочва свои субективни виждания или такива на неговото обкръжение.

Важно е да се спомене, че съдът ще извърши проверка относно обстоятелството дали името на молителя отговаря на обществените стандарти, които са определени от българската именна традиция, както и от конкретния момент на развитие на обществото. 

Така например, ще бъде отхвърлено искането за смяна на името, ако доводите са, че последното е осмиващо поради наличие на умалителна предпоставка. Например „Пенчо“, „Марийка“, „Илийчо“ и др;

  1. „Важни обстоятелства“  обстоятелсва за промяна на името.

Втората предпоставка, при която може да бъде допусната смяна на името е, когато „важни обстоятелства“ налагат това.

Кои обстоятелства са важни се преценя във всеки отделен случай, а съдът извършва проверка и заключва дали те са налице по свое вътрешно убеждение.

Не са важни обстоятелства, например, изострени отношения с част от роднините, носещи фамилно име. Няма да бъде допусната промяна на името и когато липсва емоционална връзка между родител и дете или когато детето е отгледано от трети лица.

Все пак, можем да споменен, че в последните години съдебната практика се ориентира към допускане на промяна на името, когато желанието на молителя е непоколебило и последният не се възприема с името, което му е дадено.

 

Промяна на фамилно име след развод или при сключен граждански брак.

Какви документи са нужни за делото за смяна на името.

Преди да инициирате дело за промяна на името е добре да се снабдите предварително със следните документи, тъй като съдът ще Ви ги изисква:

  • Акт за раждане на
  • Акт за граждански брак
  • Свидетелство за съдимост
  • Удостоверение за липса на висящи наказателни производства от Прокуратурата на Република България
  •  Удостоверение от СДВР за липса на наложени принудителни мерки по Закона за българските документи за самоличност

То е само част от задължителната документация. Разбира се, за всеки конкретен случай се подхожда индивидуално и е възможно да е нужно да се представи допълнителни документи.

 

Известия за нови статии от адвокат Марев.